sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Maito - terveyttä edistävää vai terveydelle haitallista

Maito näyttelee suurta osaa suomalaisessa ruokavaliossa ja sitä suositellaan nautittavaksi monelta taholta. Erilaiset maidon ympärille rakentuvat kampanjat ovat suomalaisille tuttuja. Päiväkodeissa ja kouluissa oppilaita kehotetaan juomaan maitoa esimerkiksi erilaisten palkintojen voimin. Muistissa on vielä omalla ala-asteella ollut käytäntö, jossa ruokailun jälkeen sai karkin, mikäli oli juonut lasin maitoa.

Maidon terveellisyys ja hyödyllisyys osana ruokavaliota eivät kuitenkaan enää nykytutkimuksien valossa ole aivan yksiselitteinen asia. Suurin osa ihmisväestöstä ei myöskään siedä laktoosia (Suomessa noin 17% väestöstä) ja globaalisti on todennäköisempää olla sietämättä laktoosia kuin sietää sitä. (1)

Onko maito hyväksi terveydelle vai voiko siitä olla jopa haittaa? Kirjoituksessa tarkastellaan maitoa ja terveyttä eri näkökulmista, käyttäen lähteinä muuan muassa Olli Sovijärven blogia, Katariina Lallukan haastattelua ja Reijo Laatikaisen blogia.

Mitä terveyshyötyjä maidon juomisesta sanotaan aiheutuvan?

” Maito ja maitovalmisteet ovat monipuolinen ravintoaineiden lähde. Siinä on hyvin imeytyvää proteiinia, useita B-ryhmän vitamiineja, monia kivennäisaineita kuten luustolle tärkeää kalsiumia. Ravintoaineiden saannin lisäksi maidon ja maitovalmisteiden kulutuksesta on hyötyä terveydelle. Luustovaikutusten lisäksi tutkimusnäyttöä on mm. maidosta painonhallinnan tukena, palautumisjuomana, kasvisten kanssa yhteys matalampaan verenpaineeseen yms” ravitsemusasiantuntija Katariina Lallukka Maito ja Terveys ry:stä summaa. 

Tutkimustulokset maidon painohallintaa tukevista tekijöistä ovat kuitenkin tällä hetkellä laihoja. Pohjoismaisia ravintosuosituksia valmistelleen työryhmän yhdeksästä erilaisesta väestötutkimuksesta vain kaksi osoitti runsasrasvaisten maitotuotteiden olevan yhteydessä painonhallintaan. Harvardin tutkijoiden 2012 tekemässä tutkimuksessa ei maitotaloustuotteiden nähty liittyvän painon muutokseen. (2)

Mitä terveyshaittoja maidon sanotaan aiheuttavan?

Maito aiheuttaa suurimmalle osalle juojistaan joitain ongelmia, kuten ruuansulatusongelmia ja turvotusta. Sovijärven mukaan ihminen ei ole ehtinyt adaptoitumaan maidon käytölle mistä syystä suurin osa ihmisistä saa oireita. Katariina Lallukka toteaa joidenkin ihmisten saavan oireita maidosta, joko allergian tai laktoosi-intoleranssin takia. Maitoproteiiniallergikkoja hän kehottaa jättämään maitotuotteet pois ruokavaliosta ja laktoosi-intorelaranssista kärsiviä tutustumaan vähälaktoosisiin tai laktoosittomiin tuotteisiin.

” Maitoa mainostetaan yleisesti hyvänä kalsiumin ja D-vitamiinin lähteenä, mutta tämäkään ei aivan pidä paikkansa” toteaa Sovijärvi blogissaan (3). Hän näkee maidon kalsiumin olevan huonosti imeytyvää ja D-vitamiinin saannin maidosta jäävän vähäiseksi. Maito ja terveys ry:n sivustolta löytyvän ravintoainetaulukon mukaan kolmesta lasillisesta maitoa saadaan 80 % D-vitamiinin päivittäisestä saantisuosituksesta.
Maito voi myös pahentaa limaneritystä ja aknenoireita. Varsinkin liiallinen maidonkäyttö lisää liman tuotantoa hengitysteissä beta-kasomorfiini-7:n kautta. (3).  Limanerityksen lisääntymiseen Lallukka ei haastattelussa ottanut kantaa.

Juodako vai eikö juoda?

Erilaisten näkemysten ristitulessa herää kysymys siitä, tulisiko maitoa juoda vai jättää se pois ruokavaliosta. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen toteaa blogissaan maidon olevan terveydenkannalta  neutraalia tai lievästi terveyttä edistävää. (2). Mikäli maidosta ei koe itselleen olevan haittaa ei pienestä D-vitamiinilisästä ole varmastikaan mitään haittaa. Jokainen joutuu tosin tämänkin ruokavalio päätökseen tekemään lopulta itse.

Viitteet:

1. http://geeniblogi.blogspot.fi/2010/11/laktoosi-intoleranssi-on-yleisempaa.html
2. http://www.pronutritionist.net/maito-ja-terveys-mika-on-naytto/
3. http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/

4 kommenttia:

  1. Hyvä ja ajankohtainen aihe!

    Meillä oli ala-asteella joka vuosi maitotyttö kampanjoimassa ym. "aivopesua".

    Onhan se ymmärrettävää, sillä maito on Suomen TÄRKEIN maataloustuote ja kansalaiset pitää pitää maidon maussa mm. "virallisten ravintosuositusten" avulla. (Tsekkaa muuten mm. http://joonaskonstig.com/2012/12/06/kannattaako-sinun-noudattaa-ravintosuosituksia/)

    Terveellistä maito ei ole, se on selvä. Mikään muu eläin ei juo maitoa täyskasvuisena, se ei ole luonnollista. Maito on itsessäänkin niin rasvaista, sillä se on tarkoitettu vasikan kasvuspurttiin eikä homogenoituna ja käsiteltynä ihmisten ruokajuomaksi.

    Tykitystä mm.: http://raakaruoka.com/2010/07/04/maito-petosta-ja-propagandaa-2/

    En itsekään ole kokonaan maitoa pystynyt pois jättämään, sillä maistuuhan se hyvälle mm. kahvissa.

    Silloin, kun join päivittäin rasvatonta maitoa vähintään pari lasillista päivässä painoin 10 kg enemmän ja vatsa oli niin kipeänä, että jouduin ravaamaan eri lääkäreillä. Ja siis laktoosi-intoleranssia tai maito-allegiaa ei tietenkään ole.

    Maidon välttäminen on parantanut mun elämänlaatua, suosittelen lämpimästi!! :)

    Pinja

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä kuin Pinja, että aihe ja asia on erittäin hyvä!

    Etenkin fitnesspiireissä maitoa on sellaisenaan alettu välttämään sen lihaskasvua hidastavien vaikutusten vuoksi. Maidon lisäksi myös viljan käytöstä on paljon pohdintaa, sillä selvästi ihmisen evoluutio ei ole ehtinyt kehittymään tarpeeksi noiden yleistyneiden ravintoaineiden käsittelemiseksi. Viljahan on kuitenkin tavallaan vain yksi taso ylöspäin ruohosta, jota märehtivät eläimet syövät.. Jos evoluutio olisi ehtinyt kehittämään ihmisen elimistön juomaan maitoa ja syömään viljaa, ei kyseisiin tuotteisiin olisi niin paljoa ruoka-aineallergioita.

    Pohdintaa maidosta löysin myös täältä: http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/

    Heidi

    VastaaPoista
  3. Jep!

    Jos vaan pystyisin, jättäisin KAIKKI maito- ja viljatuotteet KOKONAAN pois ruokavaliosta. Tosiaan herkkä vatsani alkaa oireilla myös viljatuotteista. (Keliakia-kokeissa olen känynyt, ei ole)

    Itse olen vuosien mittaan kokeilemalla ja tietoa etsien tajunnut kuinka vilja aiheuttaa oireita. Myöskin moni ystäväni on saanut maidottomasta ja viljattomasta ruokavaliosta apua, myös krooniisiin tauteihin!

    Gluteeniton ruokavalio on auttanut mulla vatsan kanssa, mutta rankalta se välillä tuntuu. Harmi kun mun suuhun maito- ja viljatuotteet maistuu niin hyviltä!!! :D Kaija Jaakkolan kirjoissa on myös hyvää asiaa aiheesa, jos kiinnostaa.

    Pinja

    VastaaPoista
  4. Kiitos paljon mielenkiintoisista linkeistä, tutustun niihin viikonlopun aikana tarkemmin. Yllättävän vaikeaa on elää ilman maitotuotteita, sillä todella monessa ruuassa niitä käytetään. Olen nyt saanut kehiteltyä itelleni kivan aamupalan ilman maitoa ja jaan kuvia ja infoa varmasti täällä piakkoin!

    VastaaPoista