tiistai 16. huhtikuuta 2013

Kasvisruokapäivä kerran viikossa

Yksi suurimmista muutoksista, jonka olen alkumetreillä tehnyt kohti ekologisempaa ja eettisempää elämää on ollut kasvisruokapäivän lisääminen viikkoon. Ideana on siis kerran viikossa olla syömättä lihaa ja kokeilla uusia reseptejä ja ruoka-aineita. Tavoitteena olisi pikkuhiljaa vähentää punaisen lihan syöntiä 3-4 kertaan viikossa, mutta hiljaa hyvä tulee ja tällä yhdellä päivällä aloitetaan.

Miksi lihansyönti on epäeettistä ja epäekologista?

Vaikka jotakin tietoa siitä, mikä lihansyönnissä on pielessä olikin jo tiedossa, päätin silti ottaa hieman lisää selvää asioista. Aloitin kaiveluni määrittelemällä sanat ekologinen ja eettinen. Ekologisella (tai ekolla) puhekielessä tarkoitetaan yleensä ympäristöystävällisyyttä tai luonnonvaroja säästävää. Virallisesti ekologia on tieteenala. Eettisyydessä taas pohditaan moraalisia kysymyksiä eli sitä mikä on oikein ja mikä on väärin.

Yleisimmät syyt kasvissyöntiin ovat tuotantoeläimien kohtelu ja lihankasvatuksen ympäristölle aiheuttamat haasteet. Vaikka nykyään eläimien kohtelua säädellään laein ja säädöksin on toiminnassa yhä monia puutteita. Tilat ovat ahtaita ja eläimet ovat tuotantovälineitä (rahan lähteitä), jolloin niiden kohtelu ei valitettavasti yllä tasolle, jossa eläinten hyvinvoinnista huolehdittaisiin.  Monella on varmasti vielä muistissa uutisissakin näytetyt järkyttävä kuvat sikatiloilta. Mikäli kantti kestää voi käydä kuvia katsomassa tästä linkistä. Varoituksen sana herkille: heti kuvien jälkeen ei välttämättä tee hetkeen mieli vedellä lihapullia.

”Suuri osa viljelykelpoisesta maa-alasta on laidunmaata tai rehupeltoa (Vegaaniliitto). ” Tätä maa-alaa voitaisiin myös käyttää suoraan ihmisille menevän ruuan viljelyyn, jolloin vältettäisiin ruuan kierrättäminen eläimen kautta. Eläintuotannosta tulevat kasvihuonekaasupäästöt ovat suuret, jopa suuremmat kuin liikenteen, mikä rasittaa ympäristöä.

Lyhyesti sanoen tehoeläintuotantoon liittyy monia ympäristöön liittyviä ongelmia sekä eettisiä kysymyksiä. Lisää aiheesta voi lukea Vegaaniliiton esitteestä.

Miksi päätin ryhtyä osa-aikaiseksi kasvissyöjäksi?

Sellaiset asiat kuten ympäristön- ja eläinten hyvinvointi ovat aina kiinnostaneet minua. Mielestäni näille asioille on ehdottomasti tehtävä jotakin. Mielellään niin, että joku muu tekee jotakin ja vielä enemmän mielellään niin, ettei minun itseni tarvitse muuttaa omia tapojani. Perustelin lihansyöntiä itselleni myös sillä, että ihmisen kuuluu syödä lihaa. Lisäksi kasvisruokavalioon vaihtaminen tuntui vielä jonkun aikaa sitten kaukaiselle asialle ihmisestä, jonka ruokavalioon eivät kasvikset ole pahemmin kuuluneet. Muutamat ystäväni ovat kasvissyöjiä, joten välillä heidän kokkauksiaan on tullut syötyä ja elämää sivusta seurattua. Käännekohta itselleni oli kun luin kirja-arvostelun Elina Lappalaisen kirjasta Syötäväksi kasvatetut. En vieläkään ole saanut käsiini kyseistä kirjaa, jotta pääsisin sen kokonaan lukemaan, mutta tämän artikkelin pohjalta lähti ajatus osa-aikaisesta kasvissyönnistä. Ajatus jäi kypsymään päähän. 


“Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself.” –Rumi
Eli tuumasta toimeen. Alun apuna oli onneksi hyvä ystäväni, jonka luokse menin kokkailemaan ja hieman opettelemaan miten homma toimii. Häneltä olen myös saanut monia hyviä vinkkejä matkan varrella. Muutamia nälviviä kommentteja kasvissyöntini osa-aikaisuudesta saanut, mutta jaksan uskoa siihen, että hyvinkin pienillä teoilla on vaikutusta. Kysyntä määrittää tarjontaa eli jos useampi ihminen siirtyy edes kerran viikossa syömään kasvisruokaa voi sillä olla jo merkittäviä vaikutuksia.

Alun kokemuksia

Tällä hetkellä olen muutaman kuukauden ajan pitänyt kasvisruokapäivää. Homma on osoittautunut odotettua helpommaksi, sillä kerran viikossa keksii helposti jotain muuta syömistä kuin liha. Erilaisia reseptejä löytyy netistä myös pilvin pimein. Toistaiseksi olen kokeillut yhdenlaista salaattia, sekä ruokia johon olen laittanut tofua ja soijaa. Tofu ei toistaiseksi ole päässyt makunsa vuoksi suosikkien joukkoon (vaikka kiinalaisissa ravintoloissa se on tosi hyvää eli ilmeisesti en osaa laittaa sitä oikein), mutta soijaa olen välillä käyttänyt. Muun muassa tortillojen täytteenä oli jopa parempaa kuin jauheliha! Sunnuntain kokkailuina tein soijasta Chili sin carnea.


2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! :) Mun on kans pitänyt lukea tuo kirja. Yksi kirja minkä luin on "Eating Animals", mutta se kertoo USAsta. Suomessa ei onneksi ole ihan semmoista ja esim. eläinten kuljetusmatkat eivät ole niin pitkiä. Ehkä voit siirtyä suomalaiseen luomulihaan? (joka on tietysti kalliimpaa) ;)
    Yksi juttu mikä ärsyttää on muuten se, että kasvissyöjät joutuvat "puolustelemaan" ja selittelemään valintaansa, vaikka eivät puutu lihansyöjien ruokavalioon... Seuraavalla kerralla aion kysyä "Miksi sinä _vieläkin_ syöt lihaa, kun varmasti tiedät sen vaikutukset?" :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saisin ton kirjan pian käsiini. Pitäisi varmaan tehdä varaus kirjastoon ni olisi todennäköisempää. Luomuliha on varmasti ihan hyvä vaihtoehto ja tarkoitus olisi ostaa enemmän sitä ja riistaa. Haluan kuitenkin vielä vähän tutkiskella tarkemmin, mitkä kriteerit pitää täyttää, että liha on luomua.
      En ylipäätänsä ymmärrä miksi pitää puuttua toisten tekemisiin. Tottakai voi esittää mielipiteensä ja ehdotuksensa sekä kyseenalaistaa toisen valintoja ja luoda keskustelua.

      Poista