tiistai 28. toukokuuta 2013

"This bird won’t be returning to its cage anytime soon" - Manal al-Sharif

Millainen sinun päiväsi olisi...

Mikäli et saisi ajaa autoa?
Kävellä yksin kadulla?
Käyttää julkisia kulkuvälineitä mikäli miehet käyttävät niitä?

Voin veikata, että vastauksesti olisi turhauttavaa. Samaa mieltä oli Manal al-Sharif kun hän ei eräänä iltana saanut järjestetty itselleen kyytiä kotiin lääkärin luota. Yleisesti tiedossa oleva fakta on, että Saudi-Arabiassa naiset eivät saa ajaa autoa. Mikään laki ei suoraan kiellä naista auton ratissa, mutta ajokortteja ei myönnetä naisille ja sosiaaliset normit estävät naisia nousemasta kuljettajan paikalle.



Seuraavana päivänä Sharif nousi auton rattiin hänen ystävänsä kuvatessa ajelun. Video postattiin Youtubeen ja 24 tunnin sisällä 800 000 ihmistä oli katsonut videon. Kuukautta myöhemmin aktivistit järjestivät Right2Drive päivän, jossa kannustettiin naisia ajamaan autoillaan tiettynä päivänä. Sharif nousi tällöin uudestaan auton rattiin, jonka seurauksena viranomaiset pysäyttivät hänet ja vaativat allekirjoittamaan lupauksen olla tekemättä niin enää uudestaan, koska toiminta oli epäsovinnaista. Kampanja oli suuri mediamenestys, mutta samana yönä Sharif haettiin kotoaan ja laitettiin vankilaan yhdeksäksi päiväksi ilman oikeudenkäyntiä.

"The struggle is not about driving a car it is about being a driver's seat of your own destiny"

Kampanjan seurauksena Sharifia uhkailtiin ja hän joutui painostuksen seurauksena irtisanoutumaan työstään. Työskentely oli tämän jälkeen mahdotonta, joten Sharif muutti Dubaihin ja joutui jättämään lapsensa Saudi-Arabiaan lakien ollessa tässä tapauksessa miehen puolella.


Muutoksen tiellä

Aktivistit haluavat naisten olevan "täysiä kansalaisia" ja ajaminen on vain yksi osuus tästä. Pieniä muutoksia on tapahtunut muun muassa sosiaalisen median myötä kun naiset voivat pitää yhteyttä tätä kautta kokoontumisten ollessa kiellettyjä. Muutamat naiset ovat myös Sharifin esimerkin innoittamina uskaltautuneet ajamaan autolla. Ymmärrettävää kuitenkin on, että muutos on hidasta, sillä aktivistit joutuvat pelkäämään oman ja läheistensä hengen puolesta.
Huhtikuussa naiset saivat tukea yllättävältä taholta kun Saudiprinssi Alwaleed bin Talal puolusti naisten autoilua Twitterissä. Hän perusteli mielipidettään taloudellisilla seikoilla.

Lue lisää aiheesta:
The Wall Street Journal
http://manal-alsharif.com/

Päätin kirjoittaa suomeksi lyhyen postauksen aiheesta, sillä jutun lukeminen sai minut raivon valtaan. Suomalaisena on niin tottunut omiin vapauksiinsa sekä siihen, että epäkohtiin voi puuttua ja niitä voi yrittää muuttaa. Sharifin tarinalla ei ainakaan toistaiseksi ole ollut onnellista loppua, mutta hän haluaa silti jatkaa taistelua paremman huomisen puolesta. En voi muuta kuin ihailla tällaista rohkeutta jatkaa puhumista, vaikka monet tahot ovat valmiita tekemään kaikkensa hiljentääkseen sinut joko hyvällä tai pahalla. Seuraavalla kerralla kun nousen bussin kyytiin tai auton rattiin aion nauttia oikeuksistani täysillä ja lähettää samalla ajatuksissa tukeni niille naisille, joilla ei samaa mahdollisuutta vielä ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti