tiistai 21. toukokuuta 2013

Psykologinen valmentautuminen kisoihin

Kisat ovat edessä lauantaina ja fyysisen harjoittelun lisäksi kisasuoritukseen kuuluu olennaisena osana myös psykologinen puoli. Psykologisen valmentautumisen ideana on tietoisesti vaikuttaa ajatteluun ja sitä kautta tekemiseen. Kisatilanne on aina stressaava ja jännittävä tilanne ja itsestään haluaa saada ulos parhaan mahdollisen tuloksen. Henkiset ominaisuudet voivat olla jopa se puoli joka ratkaisee voiton jos joukkueet ovat fyysisesti saman tasoisia eli voidaan puhua siitä "kellä pää kestää" parhaiten.



Kirjoitan tässä kirjoituksessa aiheesta omasta näkökulmastani ja omien tietojeni varassa. En ole psykologi enkä ole kilpailuja varten saanut psykologista valmennusta ammattiin koulutetulta ihmiseltä, joten jokainen voi itse miettiä haluaako jotain juttujani soveltaa itselleen näiltä lähtökohdilta.

Tunnetila ja tavoitteet

Kilpailusuorituksessa tärkeintä on päästä oikeaan tunnetilaan, jossa on itsevarmana läsnä juuri siinä hetkessä. Pyrin välttämään kisaviikolla kaikkea mikä voisi häiritä keskittymistäni ja kisapäivänä laitan kännykän suosiolla reppuun enkä vilkuile facebookia. Tunteiden säätely on ehdottomasti hankalimpia osa-alueita harjoittelussa ja kisaamisessa. Epäonnistumisista olisi kyettävä jatkamaan eteenpäin ja sietämään niitä, sekä tutkiskeltava ja tunnettava itseään hyvin. Tiedän, että itselleni epäonnistuminen stuntissa, joka on yleensä noussut saa mielialan hetkeksi heilahtamaan. Tiedostan asian ja suunnittelmani ratkaisu haitallisen tunnetilan vaihtamiseen on keskittyminen hetkeen eli täysillä siihen mitä tekee sillä hetkellä, eikä jää murehtimaan edellistä juttua. Toinen hyvä keino käsitellä epäonnistumisia on miettiä asiaa kysymyksellä "mitä sitten?" ja miettiä todella mitä epäonnistumisen takia tapahtuu. Tätä ei siis tehdä kesken esityksen vaan ennen esitystä. Lopulta kyseessä on kuitenkin vain yhdet kilpailut ja elämässä on monia muitakin tärkeitä asioita eli yhteen huonoon arabialaiseen ei maailma kaadu.
Henkisen valmentautumisen perusta on mielestäni omien tavoitteiden asettaminen, jotka ovat tarpeeksi korkealla, jotta niihin joutuu ponnistelemaan, mutta mahdollisia saavuttaa, jotta motivaatio säilyy. Näitä kisoja varten tavoitteenani on saada ohjelma suoritettua vielä astetta paremmin kuin treeneissä ja taistella nostot pysymään ylhäällä mikäli jokin meinaa tippua. Esiintymiseen liittyvänä tavoitteena olisi saada esiintymisemme olevaan niin hauskaa ja mukaansatempaavaa, että yleisökin innostuisi.

Ennen kilpailua

Ennen kilpailua tapahtuva henkinen harjoittelu koostuu itselläni mielikuvaharjoittelusta. Aluksi käyn kisaohjelmaa päässäni läpi melko yleisellä tasolla eli mietin mikä osio tulee minkäkin jälkeen ja missä oma paikkani on. Tämän harjoituksen sujuesssa hyvin alan käymään ohjelmaa yksityiskohtaisemmin läpi laskuihin eli mielikuvaharjoittelen myös nostot miettien esimerkiksi, että tässä kohtaa muistan puristaa täysillä. Teen myös mielikuvaharjoittelua yksityiskohtaisesesti kisamusiikkiin.
Kilpailuihin valmistavissa mielikuvaharjoitteissa alan viikkoa ennen kisoja miettimään myös esimerkiksi tunnetiloja. Lisään mielikuvaharjoitteluun tunteita kuten rauhallisuus ja itsevarmuus. Tällä tavalla olen käynyt koko suorituksen läpi ihanteellisena ja pidän tämän suorituksen tavoitteena mielessäni.



Ennen kisapäivää kirjoitan listan asioista, joita pitää aamulla muistaa ottaa mukaan ja vedän niitä listasta yli samaa tahtia kun laitan tavaran laukkuun. Näin vältetään turha stressi ja hermostuneisuus kisapäivän aamuna.

Kisapäivä

Itse kisapäivänä tietyt rutiinit valmistavat esitykseen. Hiusten laitto ja meikkaus saavat ajatukset vaihtumaan kisa vaihteelle.
Kisasuorituksen aikana tulisi pystyä sulkemaan tuomarit ja yleisö tietyllä tasolla pois mielestä, mutta muistaa silti tottakai esiintyä, mutta keskittyä täysin suoritukseensa osana joukkuetta. Tärkeää on joka hetki yrittää suunnata keskittyminen siihen asiaan mitä tekee. Helpoissakaan jutuissa ei saisi antaa keskittymisen herpaantua ja miettiä seuraavia asioita, jotta epäonnistumistren riski voitaisiin välttää.

Kisojen jälkeen

Kisojen jälkeen olisi hyvä analysoida omaa suoritustaan tarkalla tasolla. Yksi vaihtoehton on luoda taulukko, jossa käy läpi asioita seuraavaan tapaan: Tapahtuma -> tunne -> ajatus -> kehontuntemukset. Tällä tavalla voi oppia omista ajatuskuluistaan ja miettiä miten voi niitä tietoisesti lähteä muuttamaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti