keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Kasvisyöntihaaste - kokeile kasvissyöntiä ja voita 100 euron arvosta tuotteita Ruohonjuuresta

Olen aikaisemmin kirjoitellut blogissani miten olen alkanut viettämään kasvisruokapäivää kerran viikossa ja ajattelin, että olisi hauska haastaa myös muita kokeilemaan kasvissyöntiä muutaman päivän ajan.

Tiedossa onkin siis kilpailu, josssa haastetaan ihmisiä kokeilemaan vähintään kahta päivää kasvissyöjänä. Haasta siis itsesi ja tietenkin kaverisi kokeilemaan millaista on elää ilman eläinperäisiä tuotteita muutaman päivän ajan. Kilpailun palkinnon sponsoroi ekomarket Ruohonjuuri, jonka valikoimasta löytyy muun muassa ihania herkkuja, kirjoja ja kosmetiikkaa.



Pienillä muutoksilla päivittäisessä kulutuksessa voidaan saada aikaan muutosta muun muassa kauppojen valikoimaan. Lopulta homma menee aina niin, että kysyntä ohjaa tarjontaa ja tuotantopäätöksiä eli jo pienillä teoilla voidaan vaikuttaa.

Kilpailun kulku

Vietä ennen 19.6.2013 kaksi kasvisruokapäivää valitseminasi päivinä. Vietettyäsi kasvisruokapäiväsi jätä tämän postauksen kommentiboksiin viesti, jossa kerrot max 500 merkillä kokemuksistasi ja jaa paras kasvissyöntivinkkisi tai resepti, jota käytit. Liitä mukaan toimiva sähköpostiosoite. Haasteen päätyttyä arvotaan voittaja ja häneen otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä. Palkintona on 100 euron arvosta tuotteita Ruohonjuuresta. Ruohonjuuri lähettää tuotepaketin voittajalle.
Muistathan jättää kommenttisi ennen 19.6.2013. Arvonta suoritetaan 20.6.

Saatan julkaista osan kommenttien vinkeistä tai resepteistä erillisessä postauksessa kilpailun päätyttyä. Laitan vinkin antajan nimimerkin vinkin perään. Mikäli et halua tekstiä käytettävän uudelleen blogissa mainitse siitä kommentissa.

Mikäli homma tuntuu alkuun hankalalta kannattaa tsekata reseptejä mm. Vegaaniliiton ja Ruohonjuuren sivuilta. Tai kukapa estää vaikka viettämästä muutama päivä ravintoloiden kasvisruokatarjontaa kokeillen. Hauskoja hetkiä kasvisruokailun parissa ja onnea kisaan!


12 kommenttia:

  1. Ihana haaste! Täällä on vietetty kasvispäivää vegaaniruokavaliolla eilen ja tänään, saanhan osallistua. Olen muutoinkin pyrkinyt pitämään vähintään kaksi vegaanipäivää viikossa. Näin kun niitä on kaksi peräkkäin, olo on kevämpi, vatsa litteämpi ja energiaa riittää. Olen "koukussa".. Aamupala meni molempina päivinä keveästi puhdaskaurapuurolla, marjoilla ja hamppuproteiinilla, lounaaksi oli papu-quinoa-salaattia. Välipalana join smoothien, jossa oli sun warriorin blend-jauhetta, marjoja ja mantelimaitoa. Päivällinen oli tofu-hamppu-wokkia, jossa riisinuudelia. Ja iltapalaksi tein idätetystä tattarista ja aprikoosista tuorepuuron. Treeni kulkee hyvin näinäkin päivinä ja vaaka on tykännyt :)Reseptit löytyy blogistamme. Energistä kesää! Team Hyvisten Anne/teamhyvikset (a) gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla kokemuksistasi. Pitääkin käydä tsekkaamassa tarkemmat ohjeet blogista :)

      Poista
  2. Saako osallistua, vaikka söisi muutenkin aika kasvispainotteisesti? Siis niin, että jättää vain maitotuotteet ja kananmunat pois kasvisten seurasta? Se kun ei kauhean iso muutos ole...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osallistu toki kokeilemaan täysin vegaanista ruokavaliota :) Muista haastaa myös muita mukaan!

      Poista
  3. Nin, saako vegaanikin osallistua? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osallistu vain ja muista haastaa joku lihaa syövä ystävä mukaan ;)

      Poista
  4. Kasvisruokapäivä muuttui vahingossa jopa lähes raakaruokapäiväksi! Aloitin aamun nimittäin vihersmoothiella, ja lounaaksi tein toisen pirtelön. Välillä napostelin pähkinöitä sekä itsetehtyä raakasuklaata. Illalla herkuttelin cashewpähkinöistä tehdyllä raakajäätelöllä (kiitos Smoothie studio!), sekä itsetehdyillä "sushi"rullilla, joissa riisin sijaan oli ituja salaatin, kurkun ja avokadon peittona. Napostelin myös vihannestikkuja itsetehtyyn hummukseen dipattuna. Loistoherkkuja, ja pienellä vaivalla tehty! Proteiinia smoothieihin heitin hamppuproteiinin muodossa.

    Toinen kasvispäiväni sisälsi quinoapuuroa pakastemarjojen kera, lounaaksi ruisleipää avokadolla sekä salaattia, välipalana pähkinöitä ja kurpitsansiemeniä. Illalliseksi valmistin ratatouillea kotimaisista tomaateista, sekä kesäkurpitsasta, munakoisosta ja kukkakaalista, jotka jääkaapista löytyi.

    Kasvissyönti on helppoa, ja smoothieiden maidon voi korvata joko kasvimaidoilla tai vedellä, jopa kylmällä teellä! Pähkinät on hyvä naposteluherkku, ja leivälle voi laittaa avokadoa sekä muita vihanneksia. Kotimaiset pakastemarjat on huippuja!

    tia.tuovinen (at) gmail.com on osoite tuurin käydessä.

    VastaaPoista
  5. Olen kasvissyöjä, joten suoritin haasteen syömällä vegaanisesti kaksi päivää. Ei ollut vaikeaa, päinvastoin, mukavaa käyttää mielikuvitustaan ruuanlaitossa vähän tavallista enemmän ja tuntea hyvää mieltä siitä, ettei ole riistänyt keneltäkään mitään. Harkitsen siirtyväni kokonaan vegaaniseen ruokavalioon. Paras reseptini oli ihanat iltapalavoikkarit eli ruisvarrasleipää, jonka päälle tahinia, hieman pestoa, rucolaa, pannulla rapsakaksi paistettua tofua, ohuita tomaattisiivuja sekä aurinkokuivattua tomaattia ja päälle ripaus mustapippuria. Nautitaan yrttiteen kanssa sateisena kesäpäivänä vilttiin kääriytyneenä. Pikaista lämmintä ruokaa saa myös höyläämällä juustohöylällä kesäkurpitsasta pitkiä lastuja, jotka kuullotetaan oliiviöljyssä paistinpannulla. Lopuksi lisätään puolikkaita kirsikkatomaatteja ja mausteita sekä halutessa annokseen hieman parmesaanijuustoa ja pestoa. Vegaani voi valita toisen tyypisen juuston tai vaikkapa erilaisia siemeniä, kuten hampun- ja kurpitsansiemeniä. Nams

    lempislempis@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Syön aika kasvispainotteisesti muutenkin, mutta tänä vuonna on tullut tehtyä myös ihan vegaanikokeiluja! Tammikuussa osallistuin facebookissa Vegan Challengeen ja siitä on jäänyt jäljelle hyviä vegaanisia tapoja. Chocochili-blogiin olen jäänyt koukkuun ja sieltä mukailtuna tulee mm. seuraava kahvismoothieohje:

    Kylmää, vahvaa kahvia vajaa desi
    Soijajugurttia noin desi
    Soijamaitoa noin desi
    Banaani
    Intiaanisokeria ja kanelia maun mukaan.
    Kaakaonibsejä pikkasen

    Sauvasekoittimella sileäksi ja jääpaloja viilentämään. Nam!

    Ja helppo ja nopea tofuresepti tässä:

    Paistetaan pannulla pari muserretua valkosipulinkynttä ja raastettua inkivääriä. Ripotellaan hieman chiliä joukkoon. Heitetään mukaan tuoretta pinaattia. Heitetään mukaan murusteltua tofua. Paistellaan hetki, kaadetaan joukkoon vielä pari ruokalusikallista soijakastiketta ja pari ruokalusikallista sherryä. Nautitaan riisin tai ohran kanssa!

    Emilia emirembegal (at) rocketmail.com

    VastaaPoista
  7. Olen ryhtynyt vasta muutamia viikkoja sitten lakto-ovokasvissyöjäksi. Vegaani-kokeilu on ollut helppoa, koska asun samassa taloudessa vegaanin kanssa. :) Olemme syöneet tällä viikolla muun muassa inkivääritempehiä ja rikottuja ohrasuurimoita, uunissa paistettuja ranskiksia, paneroituja sipulirenkaita ja Nutanan mexi burger-papupihvejä, uunissa paistetun grillimaustettu soijarouhe-tortillasipsi-jalapeno-annoksen soijajuustokastike-kuorrutuksella, sekä raparperipiirakkaa kinuskikermavaahdolla (kinuskikastike kaurakermasta ja tummasta sokerista + soijavispiä.)

    T. J-M
    kissankulta(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  8. Olen sekasyöjä, mutta syön kasvisruokapainotteisesti, joten lihan jättäminen pariksi päiväksi ei ollut mitenkään iso juttu. Heikkouteni ovat enemmänkin maitotuotteet, kuten jugurtit, jäätelöt ja itsetehdyt pirtelöt. Toki näistäkin löytyy maidottomat versiot, mitkä ovat myös mieleeni, mutta hinnat eivät kuitenkaan ole ihan samaa luokkaa. Pari päivää maidottomasti meni kuitenkin yllättävän hyvin.

    Pirtelöihin laitoin mantelimaitoa, jäisiä banaaneja ja kauraleseitä.

    Tofua syön muutenkin paljon ja vegaanipäivinä tein tofuwokkia ja quinoaa sekä kasvishernekeittoa,itse tehtynä alusta asti, johon lisäsin paahdettuja tofukuutioita. Papuja tulee keiteltyä myös itse, joita lisäilen aina salaatteihin. Näitä söin myös runsaasti vegaanipäivinä, jotta proteiinia tulisi tarpeeksi.
    Välipäloina tuli syötyä paljon hedelmiä, etenkin vesimelonia.

    Olen viime aikoina innostunut tekemään itse suklaavanukkaita ja tällä kertaa tein sen soijamaitoon:

    5dl soijamaitoa
    0,75dl sokeria
    4rkl maissijauhoa
    2,5rkl tummaa kaakaojauhetta
    1/4tl suolaa
    1tl vaniliinisokeria

    Kaikki ainekset sekaisin ja seosta kuummennetaan koko ajan sekoittaen. Kiehahtamisen jälkeen keitä vielä n. 2min miedolla lämmöllä sekoittaen. Kaada tarjoiluastioihin ja anna jäähtyä. On muuten älyttömän hyvää!

    jasmin.teresa@suomi24.fi

    VastaaPoista
  9. Enimmäkseen freeganina olen, eli kasvissyöntipäivä on jokapäivä.

    Hyvä peruspaistos tulee kun ensin hauduttelee kurkumaa ja muita currymausteita kunnon lorauksessa kookosöljyä ja sitten lisää pannulle kypsymään mitä-nyt-sattuikaan-löytymään juureksia, tomaatit, paprikat, kesäkurpitsat käy kans. Bonuksena alussa öljyyn voi laittaa tirisemään kuivan soijarouheen (tulee rasvat rouheeseen, oikein maukasta) ekstrabonuksena kasvimaalta voi käyvä poimimassa vesiheinää ja pilkkoa se paistoksen sekaan. :)

    kim.tamio@gmail.com

    VastaaPoista