keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Treenaminen flunssan jälkeen

Koko kesä on mulla mennyt aikalailla sairastaessa ja treenaaminen on jäänyt vähemmälle, sillä on vaan ollut pakko ottaa lepoa. Nyt tää tauti on toivottavasti kuitenkin jo taittunut ja eilen kävin salilla jo vetämässä kevyen treenin ja tänää olisi tarkoitus lähteä myös jo cheer-treeneihinkin. Alunperin tarkoituksena oli tehdä itselleni kesäksi kesäkuntokortti, jossa olisin treenannut itsenäisesti tiettyjä hankalia osa-alueita syyskisoja varten, mutta homma nyt meni aivan mönkään sairastelun takia. Onhan tässä tietysti vielä kaksi kuukautta aikaa tehdä töitä, joten ei vielä luovuteta. Ajankohtaista on tällä hetkellä ollut tietysti oikeanlainen palaaminen treenaamisen pariin, joten hieman juttua siitä.

Yleistä flunssasta ja sen torjunnasta

Flunssa on viruksen aiheuttama sairaus, joka saadaan toiselta sairastuneelta ihmiseltä. Paras ehkäisykeino flunssalle on hyvä käsihygienia. Tartunta tapahtuu usein päänalueen limakalvoilta eli kannattaa myös vältellä muiden meikkien lainaamista yms mikäli haluaa varovaisuuden viedä huippuunsa. Itseään ei myöskään kannata kylmettää, sillä se alentaa elimistön immuunipuolustusjärjestelmää ja taudin tarttuminen on todennäköisempää. (1)
Kohtuullinen ja säännöllinen liikunta parantavat vastustuskykyä flunssaa vastaan ja hyväkuntoisilla myös sairauden kesto on lyhyempi. Toisaalta urheilijan vaarana on ylikunto, joka altistaa tulehduksille. (2) Kovan rasituksen alaisilla ihmisillä C-vitamiinilisä vähensi flunssan ilmaantuvuutta puolella, mutta valtaväestöllä c-vitamiinista ei näyttänyt olevan hyötyä flunssan estossa. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten lisävitamiinina sitä uskaltaa nauttia huoletta mikäli ei nyt aivan järjettömiä annoksia käytä. Sinkkitablettien on todettu tutkimuksissa vähentävän flunssien määrää, mutta näitä olisi täytynyt syödä 5 kuukautta yhtäjaksoisesti. D-vitamiinilisällä on voitu suomalaisen tutkimuksen mukaan ehkäistä hengitystieinfektioita eli muistakaahan lisätä ruokavalioon varsinkin talvisin.


Kun alkaa tuntua kipeältä

Kaikki varmasti tietävät sen tunteen kun kurkkua on hieman karhea ja vähän väsyttää, muttei vielä tunnu oikeastaa sairaalta. Tässä vaiheessa on erittäin tärkeää kaatua sänkyyn, levätä ja jättää treenaaminen välistä. Infektion alkupäivinä on tärkeää antaa kropan keskittyä paranemiseen, jotta sairaus saataisiin nitistettyä heti alkuunsa.  C-vitamiinilla ja sinkillä on myös flunssaa lyhentäviä vaikutuksia eli viimeistään tässä vaiheessa kannattaa piipahtaa apteekkiin. C-vitamiini tehoaa parhaiten kun sitä nautitaan runsaasti eli noin 6g/vuorokaudessa. Näin suurta annostusta ei ole hyvä jatkaa oireiden parannuttua. Sinkki voi lyhentää flunssan oireita jopa vuorokaudella, mutta sitä täytyy nauttia vuorokauden sisällä ensimmäisten oireiden ilmenemisestä.

Sairauden aikana

Lepää ja juo paljon. Liikunta varsinkin kuumeen aikana altistaa sydänlihastulehduksella ja pitkittää parantumista. Kuumeessa voi kuitenkin nousta sängystä välillä liikuskelemaan mikäli pystyy, jotta saadaan hidastettua lihaksiston kulumista. Itse lisään vitamiinien lisäksi ruoka-aineiden listalle valkosipulin ja en käytä flunssan aikana maitotuotteita, sillä ne lisäävät limaneritystä. Lisäksi käytän hoitona myös punahattu-uutetta.

Treenaamaan sairauden jälkeen

Tärkeintä treenaaman lähtemisessä on olla itselleen rehellinen eli vastata kysymykseen "olenko oikeasti treenikunnossa?". Liian aikainen treenaamaan lähteminen altistaa jälkitaudeille. Mikäli olo tuntuu jo hyvälle kannattaa treenaamista lähteä kokeilemaan omaa kehoaan kuunnellen. Väsymys, lihassärky ja nopea leposyke ovat varoitusmerkkejä, ettei ole vielä treenikunnossa. Kuumesairauden jälkeen palautuminen kestää noin 2-3 viikkoa ja tänä aikana ei tulisi harrastaa rankkaa urheilua. Viikon kuume ja vuodelepo heikentää lihaksia 5-20% ja kuluttaa lihasten rakennusaineita. Lihasten palautuminen ottaa myös aikansa eli treenaaminen kipeilyn jälkeen kannattaa aloittaa rauhassa. 
Aloita treenaaminen kevyemmin kuin treenasit ennen sairautta. Mikäli pulssi ei treenaamisen aloittelun aikana kohoa yllättävän korkeaksi tai muita oireita esiinny voi treenaamista jatkaa. Kevyellä treenillä jatketaan ensimmäinen viikko, jonka jälkeen voi siirtyä rauhassa takaisin rankemman treenin pariin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti