tiistai 23. heinäkuuta 2013

Myrkkyä päähän eli hiusten vaalentaminen kotona tummasta omasta sävystä

Ensimmäiset 20 vuotta elämästäni olen viettänyt tummassa tukassa ja ajattelin, ettei vaalea sävy sopisi minulle ollenkaan. Päätin kuitenkin, että kerran kahdessakymmennessä vuodessa on pakko kokeilla onko blondeilla todella hauskempaa, joten päätin värjätä hiuksia vaaleammiksi. Silloinen hiusvärini oli musta, joten käännyin toiveineni kampaajan puoleen. Tukkaan tehtiin vaalennuspesu, jonka jälkeen sävy muistutti porkkanaa. Tietenkään tukkaa ei jätetty sellaiseksi ja sitä ei uskallettu uudelleen vaalentaa, joten hiukset sävytettiin vaaleanruskeiksi. Tämän jälkeen niitä alettiin pikkuhiljaa raidoittaa, jotta niihin saatiin vaaleampaa ilmettä.


Hommassa meni yli vuosi ja kyllästyin raitojen lisäilyyn, joten päätin laittaa kerralla kunnolla vaaleaksi. Menin tekemään tämänkin kampaajalle ja tämän jälkeen hiukset näyttivät tältä:

Tämän alustuksen jälkeen siis itse asiaan eli hiusten vaalentamiseen kotona. Seuraava teksti koskee siis vaalennusta omasta sävystä eli jos hiuksesi ovat värjätyt homma ei varmaankaan toimi samalla tavalla. Omaa sävyä voi vaalentaa, mutta hiusväriä täytyy ymmärtääkseni poistaa. Vaalentaminen on tosiaan kampaajalla melko kallista, jonka takia olen siirtynyt värjäämään tyven kotona kaverin avustuksella.

Omat hiukseni ovat siis tummanruskeat, joten tarvitsen melko tujakan vaalennusvärin. Käytän itse Schwarzkopfin Blonde sarjan sävyä L101 Silver Blonde Platinum Lighteneria. Kyseinen tuote on ainakin itselläni toiminut erittäin hyvin. Hyvän hiusvärin lisäksi tarvitaan käsistään kätevä ystävä tekemään tyvivärjäyksen. Tärkeää on levittää väriä tarpeeksi pitkälle, jotta ei jää tummia kohtia, mutta ei jo vaalennetun osan päälle jottei hius "pala" ja katkea. Itselleni on käynyt tämä palaminen ihan kampaajalla tehdyssä tyvivärjäyksessä ja sitten oli keskellä päätä mukava 2 cm pitkä irokeesi. Onneksi asia hoitui jakauksen kohtaa vaihtamalla.


Tässä kuvassa näkyy sävy tyven värjäämisen jälkeen. Vaikka tuo purkin kannen kuva onkin hyvin vaalea ei samannäköistä tulosta kannata odottaa mikäli oma tukka on tumma. Kuvasta huomaa selkeästi, että sävy taittaa vahvasti keltaisiin mikä ei tietenkään käy, joten seuraavaan vaiheesesen ;)


Hyvä puoli Schwarzkopfin Blonde tuotteissa (ainakin ne vaaleimmat sävyt) on se, että mukana tulee kaksi kappaletta keltaisuutta poistavia naamioita. Laitan naamion yleensä muutama päivä vaalennuksen jälkeen, sillä en halua rasittaa liikaa päänahkaa, mutta toki sen voi läntätä päähän heti värjäyksen jälkeenkin. Itsellä tuote taittaa keltaisuutta mukavasti pois. Sinisen mömmön laittaminen ensimmäistä kertaa vähän hirvitti, sillä pelkäsin tukasta tulevan harmaa tai sininen, mutta tälläistä ongelmaa ei ollut. Tässä kuva hiuksista naamion jälkeen. 

Selkeästi vaaleampi sävy ja keltaisuutta on saatu jo hyvin pois. Varalla kannattaa aina värjäystouhuissa olla pelastavia tuotteita, joista itse suosin Goldwell:n sävyttävää vaahtoa sävyä 10V. Mikäli tukka näyttää keltaiselta/oranssilta vaalennuksen jälkeen tällä saa aika kivasti taitettua ja sävytettyä väriä vaaleammaksi.


Muutamia huomioita jos harkitset kotivärjäystä!
Tummahiuksisena pelkästään vaalennus ei välttämättä riitä tuomaan tukkaan oikeaa sävyä. Älä pidä väriä päässä yliaikaa, sillä tietyn ajan jälkeen vaalenemista ei enään tapahdu. Mikäli teho ei riitä, se ei riitä. Vaalennusvärin lisäksi kannattaa olla jokin sävy käsillä, sillä jos hiuksista tulee oranssit voi vaalentamisen jälkeen heittää suoraan värin päähän. Todennäköisin ongelma on, että hiuksista ei tule kauniin vaaleita, mutta hyvällä hopeashampoolla pelastaa jo paljon!
Vaalentaminen rasittaa hiusta ja valitettavasti tekee siitä huonokuntoisemman kuin se ennen oli. Mikäli tukka on huonossa kunnossa en suosittele kokeilemaan sen vaalentamista ainakaan ennen kuin kysyt  ammattilaisen mielipidettä. Vaarana on, että hiukset katkeavat tai alkavat tippua päästä. 
Tyven vaalentamista uskallan ainakin suositella tehtävän itse, sillä itselläni ei ainakaan siitä ole mitään kauhukokemuksia. Olin itse ensimmäisenä kertana aivan paniikissa koska epäilin, ettei sävystä tule hyvä. Mitään syytä huoleen ei kuitenkaan ollut. Ensimmäisellä kerralla otin pelokkaana liian vähän vaalentavan sävyn, joten tukka jäi vähän oranssiksi, mutta tuolla 10V sävyllä siitä tuli lopulta saman värinen kuin muu tukka. Kokopään värjäystä en ole tehnyt kotona, mutta uskon sen onnistuvan hyvin samaan tapaan kuin tyvivärinkin. Tärkeää on vaan muistaa seurata hiusten kuntoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti