tiistai 9. heinäkuuta 2013

Tekemistä Helsingissä

Tämä päivä on mennyt kierrellessä muutama kiva paikka Helsingissä. Kahtena viime vuotena on ollut tarkoitus käydä läpi Helsingin nähtävyyksiä ja mielenkiintoisia paikkoja, mutta jotenkin homma on aina vähän jäänyt. Tänään kuitenkin sain aikaiseksi aloittaa ja heinäkuun aikana on tarkoitus hommaa jatkaa.

Päivä aloitettiin piknikillä Meilahden puistossa, josta löytyy mm. kaunis ruusutarha. Puistosta löytyy erilaisia kasvilajeja ja koirapuisto, mikäli koiran kanssa on liikkeellä. Piknikin jälkeen jatkoimme matkaa kävellen Seurasaareen.

Seurasaaresta löytyy ulkoilmamuseo, johon on kerätty rakennuksia ympäri Suomea ja suurta osaa on entisöity. Alueelle pääsee kuljeskelemaan ja katselemaan ilmaiseksi, mutta osaan rakennuksista pääsee sisään vain lipulla. Alueelta löytyy myös uimaranta ja uimala. Emme ostaneet museolippuja, joten alkupäivä meni kierrellessä katsellen rakennuksia ulkopuolelta ja saaren maisemista nauttien. Tarkoitus oli pysähtyä myös kahville, mutta kahvilan riistohinnat eivät innostaneet, joten päätimme jättää välistä. Bussia odotellessa söimme vielä jäätelöt ja 24 siirryimme kohti keskustaa ja Kamppia.


Happy end? Helsingin taidemuseossa

"Time is a luxury we don't have" lukee näyttelyn mainosjulisteessa, jota itse pysähdyin lukemaan ja ajattelemaan eräs päivä. Näyttelyssä tarkastellaan kriittisesti kuluttamista ja mietitään millaisia tulevaisuuden näkymiä meille on tarjolla. Ensimmäinen fiilikseni näyttelystä oli hieman pettynyt, sillä itselläni oli sitä kohtaan suuret odotukset. Kuitenkin nyt kun aikaa on kulunut useamman tunnin verran ovat ajatukset alkaneet hahmottua uudelleen ja huomaan jääneeni miettimään näyttelyä eli toisin sanoen näyttely täytti sittenkin odotukseni! 
Näyttelyssä oli monia mielenkiintoisia teoksio, joista parhaiten mieleeni jäivät Pidot kuningas Midaksen kanssa ja Trimalchion pidot. Pidän videoteoksia ja sattumoisin molemmat lempiteokseni näyttelyssä sattuivat olemaan kyseiseen kastiin kuuluvia. 
Pidot kuningas Midaksen kanssa teos kosketti itseäni erityisesti, sillä näen, että siinä kuvattiin ihmisen ahneutta. Pöydällä on ruokaa vaikka millä mitalla ja keskellä kaikkea ylellisyyttä istuu mies tyhjän lautasen kanssa, eikä koske mihinkään ruokiin. Ruuat pilaantuvat ja kärpäset ja madot alkavat kansoittaa ruokia. Olen huomannut tämän saman ilmiön ympärilläni ja itsessäni. Yhtenä hyvänä esimerkkinä oli taannoin julkaistu uutinen siitä miten "köyhyys voitaisiin poistaa 100 rikkaimman ihmisen tuloilla". Yllätyin, miten paljon keskustelua aihe herätti ja kommentteja siitä, ettei kannata missään tapauksessa. Kyse ei tässä uutisessa olisi ollut edes kommentoijien rahoista. Tottakai asiaan varmasti liittyisi ongelmia, mutta itselleni herättävin asia uutisessa oli se miten todellisia ja suuria varallisuuserot ovat. Maapalllolla on yli 7 miljardia ihmistä ja köyhyys voitaisiin ainakin teoreettisesti poistaa 100 ihmisen tuloilla.
Teoksessa Trimalchion pidot AES+F taiteilijaryhmä on tehnyt teoksesta oman kolmiosaisen versionsa. Videossa huomio kiinnittyy selkeisiin etnisiin viittauksiin ja ihmisten ilmeettömyyteen ja jännään liikkumiseen, jonka ansiosta videosta tulee mieleen jokin peli. 

Valokuvia näyttelyssä ei saanut ottaa ja en halua myöskään kertoa liian monesta teoksesta liikaa, jotta jokainen voi muodostaa omat mielipiteensä. Mikäli kiinnostusta yhtään löytyy kannattaa näyttelystä maksaa noin 10 e verran ja käydä se katsomassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti