sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Ajatuksia valmentamisesta Nuori Suomen videon pohjalta

"Urheilu voi olla lapsellesi maailman hienoin asia." Näillä sanoilla alkaa Nuori Suomen video (alla) ja jatkuu "siihen vaikutat sinä, aikuinen". Urheilu oli minulle lapsena ja on yhä yksi elämäni hienoimmista asioista ja valmentajana toivon, että se on sitä myös valmennettavilleni. 


Video oli suunnattu ensisijaisesti vanhemmille, mutta myös valmentaja saa videolta hyviä eväitä ja muistutuksia siitä, mihin suuntaan viedä valmennustyötään.

Valmentajana viettää aikaa urheilijoiden kanssa vain ohjatuissa treeneissä, mutta silti oman esimerkin ja kannustamisen kautta voi vaikuttaa siihen, miten valmennettavat viettävät muuten aikaansa. Liikunta-annoksen lisäämisessä valmentaja voi kannustaa puheissaan monipuoliseen liikuntaan ja joustaa myös tarvittaessa, jotta lapsella on mahdollisuus harrastaa useaakin lajia. Treenisisältöjä suunniteltaessa monipuolisuus on myös valttia ja myös kisakaudella voi valmentajana tuoda treeniin erilaisia elementtejä harjoittamaan esim. voimaa, liikkuvuutta tai kestävyyttä.

Valmentajan on tärkeää ymmärtää omien valmennettaviensa taso ja ymmärtää, että myös joukkueen sisällä urheilijat kehittyvät eri tahtiin. Varsinkin minitasolla samassa sarjassa kilpailevat lapset ja tätä myötä myös joukkueet lähtevät kilpailuihin henkisesti ja fyysisesti täysin eri tasoilta. Pienimmille mineillä jo pelkästään ohjelman muistamisessa ja yleisön edessä olemisessa on reilusti haastetta kun taas isoimmilla mineillä voi hyvin olla takanaan jo 5 vuoden kokemus lajista ja kilpailemisesta. Voittamisen merkitys ei pitäisi olla liian suuri myöskään valmentajan taholta ja tämä tulisi ottaa huomioon myös puheissa ja kilpailuihin valmistautumisessa. Kisaohjelman tulisi olla tarpeeksi haastava, mutta joukkueen tasoinen, jotta urheilijan on mahdollista saada onnistumisen kokemuksia myös kilpailutilanteessa.

"Innosta, kannusta, opeta, auta, mahdollista, tue ja hyväksy". Tässä hyvä muistirimpsu myös valmentajalle. Positiivista loppukevättä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti