perjantai 22. toukokuuta 2015

Perjantai-illan rentoutuminen teetastingin merkeissä Ekbergillä

Sunnuntain kisapäivä lähestyy nopeaa vauhtia, joten tänään ja huomenna otetaan rennosti ja vältellään kisajännitystä mukavan ohjelman parissa. Muutaman yllättävän sattuman kautta päädyin lähtemään ystävän kanssa teetastingiin Cafe Ekbergiin .

Juon melko harvoin kuumia juomia ja kahvia en ollenkaan, joten valinta on aina oikeastaan tee. Singaporen reissulta mukaan tarttuneet teepaketit on avattu ja varsinkin talvella myös useampaan kertaan maisteltu, mutta luokittelisin itseni pikemminkin teen kausittaiseksi juojaksi kuin varsinaiseksi teefaniksi. Tämäniltaisen teetastingin jälkeen voi tosin olla, että tähän asiaan tulee muutos!

Teetastingin vetäjänä toimi teesommelieriksi tituleerattu Stefan Sjöholm, jonka teiden tuntemus ja aihetta kohtaan paistava intohimo innostaa myös osallistujan kaivamaan teepannunsa naftaliinista. Teeuntuvikolla uudet sanat ja teelaatujen nimet vilisit nopeaan tahtiin, mutta keskeyttää sai ja kysyvä sai vastauksen. Monia hyviä vinkkejä jäi myös takataskuun kotiin vietäväksi ja kokeiltavaksi.


Kiireettömyys ja rentoutuminen olivat tastingissa läsnä joka hetkessä. Teetä tuoksuteltiin niin pussista, haudutuksen jälkeen ja valmiina lasista. Maistelua ei toki unohdettu vaan jokaista lajia maisteltiin hartaasti.

Maistelussa käytettiin viinilaseja, joissa muun muassa teen väriä oli helpompi katsoa ja tuoksut nousivat paremmin nenään. Vaikkei teestä pääsääntöisesti pitäisikään voi hyvin tehty tee kuitenkin yllättää. Usein juon teetä hunajan ja maidon kanssa, mutta nämä teet eivät lisukkeita kaivanneet. Pannussa puoli päivää viruneen teen kitkeryys puuttui rakkaudella laitetuista teistä täysin. 


Oma teenlaittotyyli tulee myös muuttumaan hieman tastingissa saatujen hyvien vinkkien mukaiseksi. Malttamattomana ihmisenä tunnustan, että tapana on kaataa kiehuva vesi suoraan teelehtien päälle. Ihanteellinen veden lämpötila olisi kuitenkin noin 80 astetta. Vaikkei veden lämpötilaa kovin kätevästi kotikonstein kattilasta mitata tarkoituksena on antaa veden tulevaisuudessa hieman jäähtyä ennen kaatamista. Ennen veden kaatamista tee huuhdeltiin ja itse haudutuksessa teenlehdet saivat uiskennella hetken vedessä ennen siivilöimistä.


Kesää ajatellen innoistuin myös kylmän teen teosta, joka olisi sopivan yksinkertainen aamuja ajatellen. Teenlehdet laitetaan yöksi jääkaappiin veteen lillumaan ja aamulla homma on valmista juotavaksi. Tämä menee kokeiluun heti ensi viikolla!


Tastingiin kuului myös leivos ja valitsin itselleni ruusuvedelle kostutetun valkosuklaa-mansikkaleivoksen. Taustatiedoiksi kerrottakoon, että olen suuri kakkujen ja leivosten ystävä ja voisin hyvin kuvitella eläväni niillä, jos niistä saisi kaikki tarvittavat ainekset monipuoliseen ruokavalioon. Ekbergin leivos hipoi täydellisyyttä. Leivoksen kuuluu mielestäni olla makea, muttei sellainen, että muutaman palan jälkeen tulee paha olo. Koostumus oli miellyttävän pehmeä ja ulkonäkö täydellisen kesäinen. Nam!

Kotiinpäästyäni aloin todellakin kaivamaan esiin teepannua, jonka tarttui mukaan reissun päältä kauppahallista ja jonka kuljettamisessa takaisin Suomeen oli pieniä haasteita, mutta ehjänä tuli perille. Näillä eväillä voisi hyvin järjestää kotona pienet teekutsut :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti