lauantai 16. toukokuuta 2015

Mistä löytää aikaa liikuntaan?

Lyhyt vastaus: Aikaa ei löydy mistään, get your priorities straight.

Useat ihmiset kysyvät usein miten minulla on aikaa liikkua kaiken muun tekemisen ohella. Yksinkertainen vastaus on, että liikunta on minulle niin tärkeä asia, että voin sen takia jättää jotain muuta tekemättä eli automaattisesti priorisoin liikunnan muiden asioiden edelle. Varsinkin aikuisena tämä on vaatinut sitä, että uskaltaa luopua tietynlaisesta täydellisyyden tavoittelusta oman elämänsä suhteen ja tehdä sen sijaan asioita, joista nauttii.

Välillä toki tulee hetkiä, jolloin samaan ajankohtaan sattuu monia tärkeitä asioita ja välttämättä ei ehdi itse treenaamaan totuttuun tapaan. Ensi viikko tulee olemaan tälläinen "hullu" viikko, sillä kisaviikolle huipentuu valmentamiset ja omat treenit ja lisäksi työt ja juuri alkaneet avoimen yliopiston luennot tekevät päivistä melkoista haipakkaa. Keke treenailun lisäksi seuraavalla viikolla on siis tiedossa kaikkea muuta kuin liikuntaa.

Ensimmäinen askel liikunnan lisäämisessä on löytää liikuntamuoto, joka on niin hauska ja innostava, että et meinaa malttaa pysyä poissa sen parista. Tällöin jonkin muun asian tekemättä jättäminen ei tunnu uhraukselta.

Seuraavaksi tee lista asioista, joista voi karsia itsellesi lisää aikaa. Itse karsin melko usein sellaisista asioista kuin siivoaminen tai ruuanlaitto. Levosta eli unesta ja ruokailumääristä en karsi aikaa kuin hätätapauksissa. Ruokaa kyllä tässä taloudessa syödään, mutta monimutkaisten reseptien sijaan tulee usein tehtyä jotain nopeaa ja helppoa. Siivoamisesta tinkiminen voi varsinkin aluksi tuntua haastavalta, sillä usein meihin on juurrutettu ajatus siitä kuinka usein pitäisi imuroida tai miltä kodin pitäisi näyttää. Itse imuroin, kun kuljen nilkkoja myöten koirankarva/pölypalloissa tai hiekka alkaa tuntua varpaissa tai alkaa tuntua siltä, että pitäisi siivota. Välillä toki harmittaa, kun oma koti ei useinkaan näytä sisustuslehden kuvalta ja välillä ystävillä käydessä ihanat leikkokukkasetelmat ja kauniit kattaukset aiheuttavat pientä kadehdintaa. Silloin pyrin muistuttamaan itseäni siitä, että eri ihmisillä on erilaiset mielenkiinnon kohteet ja jollekin ykkösprioriteetin harrastus on koti, minulle se on liikunta.

Ruokaisat välipalat/iltavälipalat treenin jälkeen. Ei se ulkonäkö vaan helppous ja maku.
Valmistus: 
Leikkaa bataatit ja porkkanat.
Laita pellille ja valele öljyllä.
Mausta bataatit cayennepippurilla ja porkkanat hunajalla.

Katson asiaa toki näkökulmasta, jossa liikunta on ollut elämääni pienestä pitäen ja urheilun ollessa elämäntapa johon on kasvanut sisään. Liikunta on erottamaton osa päivää samalla tavalla kuin nukkuminen ja syöminen ja sen takia myös ajan löytäminen liikunnalle on ollut suht helppoa.

Miten löytää lisää aikaa liikuntaan?

  • Tee lista asioista/velvollisuuksista, joista et voi tinkiä liikunnan takia (esim. työt)
  • Tee lista asioista, jotka vievät aikaa liikunnalta, mutta eivät ole pakollisia (siivoaminen)
  • Priorisoi uudelleen
  • Liiku tavalla, joka inspiroi ja tuo elämään lisää voimavaroja. Positiivinen kehä on valmis.
  • Yhdistä tekemisiä (Lähde lenkille kaverin kanssa, vie koira ulos tai aloita agility)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti