sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Matemaattisia faktoja lihansyönnistä

Kasvissyöntihaastetta suunnitellessani ajattelin tehdä pieniä laskelmia lihansyönnistä ja siitä paljon suomalaiset syövät lihaa. Itselleni ainakin kovat faktat toimivat parhaiten kun mietin omia valintojani. Lopulta ihmiset kuitenkin haluavat tehdä asiat helpoimman kautta ja muutokset tuntuvat aina hankalilta ilman tarpeeksi painavaa syytä.

Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 200 g päivässä eli noin 74 kiloa vuodessa. Suomen väkiluvun ollessa huhtikuussa 543 4173 henkilöä tarkoittaa tämä 108 6834 kg lihaa päivässä. Vuodessa suomalaiset syövät lihaa noin 396 694 628 kg.  Lihansyöntiin liittyy eettisiä ja ekologisia ongelmia ja liika punainen liha on myös terveysriski. Suositeltava viikko annostus punaista lihaa on 300 g. Suomalaiset syövät siis reilusti yli suositeltujen rajojen.

Asioihin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa ja muutosta saada aikaan. Mikäli joka kymmenes suomalainen viettäisi kerran viikossa vuoden ajan kasviruokapäivää lihan kokonaiskulutus vähenisi noin 5,5, miljoonalla vuodessa. 5,5 miljoonaa kiloa lihaa on melkoinen lihavuori, jota ei voi edes mielessään kuvitella.

Kasvissyönti ei ole omalla kohdallani osoittautunut niin hankalaksi kuin kuvittelin ainakaan näin osa-aikaisena versiona. Monia ruokia onnistuu tälläinen kokki, jota ei ruuanlaitto kovin paljon kiinnosta, onnistuu tekemään myös kasvisversioina nopeasti ja helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti