lauantai 11. lokakuuta 2014

Vähäisen energiansaannin haitat urheilevalla henkilöllä

Urheilijan terveellistä ruokavaliota varten on tärkeää, että ruokavaliosta saadaan tarpeeksi paljon energiaa. Riittävä energiansaanti on edellytys kehittymiselle urheiljana. Normaalisti syövän urheilijan ei tarvitse huolehtia painon liiallisesta nousemisesta vaan pikemminkin riittävästä energiansaannista. Mitä haittoja liian vähäinen energiansaanti sitten urheilijalle aiheuttaa?

Ruuan kokonaismäärän vähentäminen altistaa puutostiloille

Keho tarvitsee tietyn määrän eri rakennusaineita, jotka yleensä saadaan ongelmitta normaalista monipuolisesta ruuasta. Ruuan kokonaismäärän väheneminen johtaa helposti myös ruokavalion yksipuolistumiseen ja esimerkiksi vitamiini- ja kivennäispuutoksille. Vitamiineilla on tärkeä tehtävä energia-aineenvaihdunnassa muun muassa toimien apulaisina kun energiaa muodostetaan lihasten työskennellessä. Runsas liikunta ja painontarkkailu yhdessä voivat altistaa puutostiloille, jotka ovat yleensä harvinaisia.

Vähäinen energiansaanti hidastaa palautumista ja voi johtaa krooniseen ylirasitustilaan

Palautuakseen tehokkaasti harjoittelusta keho tarvitsee energiaa. Pitkään jatkunut liian vähäinen energiansaanti voi johtaa ylirasitustilaan kun keho ei pääse palautumaan harjoitusten välissä. Ylirasitustilasta toipuminen ja takaisin harjoittelun pariin pääseminen on haastavaa.

Vastustuskyky ja suorituskyky heikkenee

Energiansaanti vaikuttaa jaksamiseen ja myös vastustuskykyyn.  Suorituskyvyn heikentymisen seurauksena loukkaantumisriski kasvaa kun harjoittelu vaikeutuu. 

Liian vähäisen energiansaannin haitat lyhyesti:
  • palautuminen hidastuu -> voi johtaa ylirasitustilaan
  • vastustuskyvyn heikkeneminen
  • kohonnut loukkaantumisriski
  • jaksamisvaikeudet
  • hormonitasapainon häiriöt (naisilla selkeänä merkkinä esim. kuukautishäiriöt)
  • lihasten kasvun heikentyminen 
  • puutostilat ja riski sairastua puutostautiin
  • Lapsilla ja nuorilla: kasvun hidastuminen, murrosiän myöhästyminen/häiriöt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti