tiistai 2. syyskuuta 2014

EF course leaderin / kurssi liiderin työstä

Monia on kiinnostanut kuulla siitä mitä työ on käytännössä ja omista kokemuksistani kurssi liiderinä Maltalla. Vastailen mielelläni myös kysymyksiin, joten jos sellaisia on laita kommentiksi tähän postaukseen.

Hakuprosessi
Löysin työpaikkailmoituksen tämä kesän kurssihausta alkusyksystä (2013) avoimien työpaikkojen kautta. Vaatimuksena on kokemus lasten/nuorten kanssa työskentelystä, vahva kohdemaan kielitaito, 25-vuoden ikä ja tietysti oikeanlainen asenne. Laitoin työhakemuksen ja sain yllättäen melko pitkän ajan päästä kutsun haastatteluun.
Haastattelu oli ryhmähaastattelu, joka oli englanniksi ja sisälsi myös yksilöosuuden. Päätöksestä sai tietää todella nopeasti haastattelun jälkeen ja taisi heti seuraavana päivänä tulla maili, jossa oli ilmoitus liideriksi valinnasta.
Valinnan jälkeen aloin odottamaan tietoa löytyykö minulle sopivaa, toiveiden mukaista kurssia. Toimistolle sai antaa tietyn aikavälin jona olisi käytettävissä ja toiveen kohteesta. Loppukeväästä sain tietää, että toivomani aikavälin sisään oli löytynyt sopiva kurssi Maltalta ja varmistin tässä vaiheessa, että tulen kurssille.
Ennen kurssille lähtöä oli kotona opiskelua sekä viikonlopun mittainen koulutus/perehdytys työhön. Koulutus viikonlopusta ei saanut palkkaa, mutta majoituksia ja matkakuluja korvattiin kauempaa tuleville. Viikonloppu oli antoisa ja hyödyllinen, sillä pääsit tapaamaan ihmisiä, jotka ovat olleet reissussa jo useampana vuonna ja konsultoida heitä kahvitauoilla. Illalla oli myös vapaampaa ohjelmaa, jossa pääsi tutustumaan muihin. Infoa itse työstä tuli viikonlopun aikana todella paljon ja kaikesta läpikäydystä oli paljon apua itse kurssilla.

Palkkaus ja asuminen
Työstä ei saa varsinaisesti palkkaa vaan lähinnä kuluja korvataan. Matkat, asuminen, ruokia ja aktiviteetit on maksettu ja tämän lisäksi saimme pientä päivärahaa. Rahan perässä ei siis kannata hakea, joten jos rahakas kesätyö kiinnostaa suuntaa hakemus muualle. Mikäli taas uskot että elämääsi rahan sijaan rikastaa uudet kokemukset, mahtavat ihmiset ja seikkailu suosittelen laittamaan hakemuksen. Itse kuitenkin pärjäsin matkalla ihan mukavasti päivärahalla, sillä aamupala ja päivällinen kuuluivat majoitukseen. Syötyä tuli omilla rahoilla yleensä lounas, mutta hintataso Maltalla on huomattavasti edullisempi kuin Suomessa.
Majoitus oli meillä hotellissa ja jaoin huoneen toisen liiderin kanssa. Hotelli oli perustason hotelli, jossa huoneessa oli sänky, parveke, telkka ja kylpyhuone. Huoneelta vaadin yleensä oman wc:n ja suihkun, joten en löytänyt mitään valittamista. Huoneessa oli mukavasti tilaa ja suihkustakin tuli lämmintä vettä. Yhtään torakkaakaan ei huoneesta koko kolmen viikon ajalta löytynyt, vaikka ovatkin välimeren maissa tavallisia vieraita. Hotellilta löytyi myös uima-allas, jossa käytiin aktiviteettien välissä usein uimassa.

Työnkuva
Liiderin tehtävänä on huolehtia ryhmän hyvinvoinnista ja tyytyväisyydestä matkalla, sekä hoitaa kaikki eteentulevat tilanteet. Käytännössä tuo kuvaus kattaa todella paljon asioita ja vaihtelee varmasti ryhmästä riippuen. Päivittäisiin töihin kuuluu varmistaa, että ryhmä on oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja kaikki pysyvät porukassa. Lisäksi tietysti ryhmähengen luominen, ryhmäläisten kanssa jutteleminen ja sosiaalinen aspekti ovat liiderin vastuulla. Mikäli joku sairastuu liideri huolehtii asianmukaisen hoidon saamisesta tai auttaa jos tavara varastetaan/katoaa. Lisäksi aktiviteeteissa osallistuminen ja omien vastuiden hoitaminen siellä. Boat partyissa esimerkiksi jakelin mehua.
Kaikenlaisten yllättävien/kriisitilanteiden hoitaminen positiivisesti ja asiallisesti on ehdottoman tärkeää liiderille. Omalla kurssillani yhdellä retkellä bussi hajosi savuten ja siinä sitten istuttiin tienposkessa vesipullojen huvetessa uhkaavalla tahdilla. Jatkokyyti kuitenkin järjestyi eikä kenellekään käynyt mitään vaan tilanteesta selvitiin säikähdyksellä ja myöhemmin tilanteelle jo naurettiin.

Työn huonot puolet
Kaikissa töissä on myös huonoja puolia, joten halusin tuoda myös niitä esiin. Työn on rankkaa, sillä käytännössä olet töissä 24/7 koko matkan ajan. ”Omaa aikaa” tai vapaa-aikaa ei käytännössä ole, sillä kun illan aktiviteetti on ohi ja ryhmä turvallisesti nukkumassa ainut mitä jaksaa tehdä on nukahtaa sänkyyn. Toki kun ryhmä on koulussa on aikaa käydä syömässä/lueskella kirjaa/tehdä jotain muuta, mutta puhelimeen on vastattava ja oltava sellaisella etäisyydellä, että pääsee nopeasti ryhmäläisensä luo mikäli tarve on. Tästä päästään toiseen huonoon puoleen eli väsymykseen. Mikäli joku ei tiennyt, rakastan nukkumista, ja sellaiset 10-12 h yöunet eivät ole minulle mikään vieras asia. Välillä siis väsymys painoi kun nukkumaan pääsi joinain iltoina melko myöhään paperitöiden yms jälkeen. Usean ihmisen hyvinvoinnista huolehtiminen oli myös stressaavaa, sillä esim. kisamatkoilla ollaan paljon lyhyemmän ajan ja tytöt ovat ennestään tuttuja. Voin vain kuvitella pienten lasten vanhempien ajatuksia kun aina ambulanssin tai muun hälytysajoneuvon äänen kuullessani piti laskea oman ryhmä viiteen kertaan.

Työn mahtavat puolet
Ihmiset. Seikkailu. Kokemukset. Kallio jalkojen alla. Meri. Ruoka. Se tuoksu, joka on vain ulkomailla. Tanssiduty. Lyhyesti sanottuna työ on ihan mahtavaa! Tämä mahtavuus myös kumosi kaikki äsken luettelemani huonot puolet. Aamuisin väsytti, mutta hyppäsin silti innoissani ylös sängystä, nappasin staff paidan päälle ja repun selkään ja suuntasin ensimmäiseen ohjelmanumeroon aamupalan kautta. Joka aamu mietin miten mahtavaa on olla täällä. Aika hyvä tapa aloittaa aamu.
Kolmen viikon aikana pääsin haastamaan itseni ja oppimaan uutta. Koen, että kasvoin myös ihmisenä. Itseluottamukseni kasvoi ja opin olemaan itselleni lempeämpi.
Tutustuin myös ihmisiin, joiden kanssa pidän yhä yhteyttä myös matkan jälkeen. Henkinen pääomani kasvoi tämän työn myötä huimasti ja en vaihtaisi kokemusta pois mistään hinnasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti