maanantai 31. maaliskuuta 2014

Valmentajakoulutuksen lähijakso 2

Viikonloppu tuli vietettyä Vierumäellä valmennuskoulutus 1:n toisen ja viimeisen lähijakson merkeissä. Etätehtävät sain tehtyä hyvissä ajoin ennen Barcelonan reissua ja tuntui, että sain varsinkin oman valmentamiseni videoimisesta paljon irti. Lähdin reissuun perjantaina suoraan töistä ja matka tuli ajeltua kivassa auringon paisteessa musiikkia kuunnellen.  

Ensimmäisenä iltana ohjelmassa oli ensin päivällinen eli heti ensimmäiseksi pääsi nauttimaan Vierumäen ruokatarjoilusta. Varsinainen koulutus alkoi kuulumisten vaihdolla ja oli todella mukava kuulla hieman miten muilla oli viimeiset kaksi kuukautta sujuneet. Illan luentona oli fysiologiaa, joka oli erittäin kiinnostava osa-alue, joskin työpäivän ja  matkustamisen jälkeen vähän rankka luento, sillä uutta asiaa ja käsitteitä tuli paljon.   Lauantaina käytiin läpi myös testausta ja taitokontrolleja. Kenttäkontrollien toteuttaminen varsinkin taidon osalta osoittautui erittäin haastavaksi, sillä testatessa huomioon tulee ottaa useita asioita. Tärkeää on totta kai suorituksen mitattavuus ja mahdollisimman samanlainen toteutus. Lajille tyypillisiä vakiintuneita kontrolleja ei myöskään ole valmiiksi olemassa eli niitä pitäisi itse kehittää lajianalyysin pohjalta.  

Aamupalalla

Lajimme valmentajille ei välttämättä ole opiskeltua tietoa ihmiskehon perustoiminnasta ja oheisharjoittelusta vaan tieto näistä on tullut oman treenaamisen pohjalta. Näihin asioihin paneuduttiin sunnuntaina ja vaikka olen yrittänyt näitä opiskella itsenäisesti tuli mm. voimaharjoittelusta paljon uutta hyödyllistä tietoa. Tulen varmasti paneutumaan voimaharjoittelun kehittämiseen lisää itsenäisellä opiskelulla, sillä tein muutamia huomioita myös omasta voimaharjoittelustani ja siihen liittyvistä toistomääristä. Singaporen jälkeen suunta onkin siis kirjastoon ja nettiin ja tarkoituksena paneutua räjähtävän voiman harjoittelun perusteisiin, sekä kestävyysvoiman kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Opiskelun jälkeen suunnitelmassa olisi miettiä, miten harjoittelu olisi parasta toteuttaa omien joukkueiden kanssa ja liittää sitä osaksi kausisuunnitelmaa, sekä suunnitella testit, jolla edistymistä voidaan seurata. Töiden ohella valmentajana toimivan aika on tietysti rajallista eli todennäköisesti suunnittelulle täytyy ottaa vähän aikaa, mutta eikö sanontakin kuulu ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”.

Valmistujaiskahvit/teet

Valmentajakoulutuksen ehdottomasti kivoimpia puolia oli tutustua myös muihin valmentajiin ja jakaa kokemuksia seurojen välillä. Uusia ideoita ja suunnitelmia lajin ja seuran kehittämiseksi jaettiin ennakkoluulottomasti, sillä asenteella, että yhteen hiileen puhaltaminen nostaa koko Suomen tasoa ja parantaa lajin asemaa. Sunnuntaina tunnelma oli myös ehkä hieman haikea, sillä juuri kun meistä oli alkanut hioutua yksi yhteinen porukka oli koulutus jo ohi. Eiköhän kuitenkin suurinta osaa tule nähtyä erilaisissa tapahtumissa ja nykyään myös Facebook ja muuta kanavat on keksitty. Koulutus loppui ”todistustenjako tilaisuuteen”. Olipa hauskaa pitkästä aikaa päästä kävelemään luokan eteen vastaanottamaan todistusta taputusten saattelemana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti