perjantai 7. maaliskuuta 2014

Elina Lappalainen: syötäväksi kasvatetut

Olen jo jonkun aikaa puhunut siitä miten yksi kirja minkä haluaisin ehdottomasti lukea on Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut. Kirjaa on kehuttu ja se on voittanut myös TietoFinlandia palkinnon. Kirjastoissa kirja on kuitenkin ollut varattuna ja jotenkin sitä ei ole saanut aikaiseksi klikata itseään varausjonoon, joka kestäisi sen keskimäärin 30 sekuntia. Iloinen yllätys tapahtuikin tässä vähän aikaa sitten kun kulutin aikaa kirjasto 10:ssä ja pokkarihyllyssä silmiini osui yhtäkkiä teksti Syötäväksi kasvatetut. Äkkiä kirja kainaloon, ennen kuin kukaan lähettyvillä oleva ehtii huomata sen, ja lainauskoneelle.

 Kirja osoittautuikin yhdeksi mielenkiintoisimmista ja hyödyllisemmistä tietokirjoista jonka olen hetkeen lukenut. Teksti oli tarpeeksi helppolukuista, jotta se meni alas myös työpäivän jälkeen ja asiaan oli paneuduttu eri kanteilta. Itselleni tärkeintä tietokirjaa lukiessani on, että se on objektiivinen (mikään teksti ei ole täysin objektiivinen, mutta ei mennä siihen keskusteluun) ja taustoja on valotettu tarpeeksi, jotta voit halutessasi itse tarkistaa asioita. Markkinointitekstit ja selkeä vaikuttaminen eivät tietokirjassa itseäni miellytä ja voidaankin miettiä onko enää kyse tietokirjasta. Tässä kirjassa sitä ei kuitenkaan tapahtunut vaikka kirjoittaja esittikin lopussa omia mietteitään siitä mitä epäkohdille voitaisiin tehdä.



 Vaikka olen jonkun verran pyrkinyt tutustumaan ruuan tuotantoon kävi kirjasta ilmi monia mielenkiintoisia faktoja, joita en ollut osannut edes ajatella. Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi kanamunien tuotanto ja miten itse kanoja jalostetaan ja tuotetaan. En ole tätä oikeastaan ikinä miettinyt vaikka totta kai kanojen on jostain ilmestyttävä tilalle munimaan. Kirjassa käytiin läpi myös luomutuotantoa ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Vaikka luomu on hyvä valinta ei se välttämättä ole oikotie onneen.

Mikäli aiot lukea tänä vuonna yhden tietokirjan suosittelen nappaamaan mukaasi tämän. Ruoka on läsnä isossa roolissa jokapäiväisessä elämässämme, joten jokaisella olisi hyvä olla jonkinlainen käsitys siitä miten ruoka on eteesi päätynyt. Kirja sopii hyvin lukemiseksi myös vannoutuneille lihansyöjille, sillä mistään ”kasvisruokailijaksi käännytyksestä” ei ole kyse. Itselleni kuitenkin jotkin faktat vahvistivat päätöstä siitä, että pyrkimys vähentää lihansyöntiä on hyvä päätös ja olen menossa oikeaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti