tiistai 14. tammikuuta 2014

Ei tipaton vaan lihaton

Tammikuu on vierähtänyt käyntiin vauhdilla ja aikaa on ehditty viettää maalla ilman nettiä, sekä kaupungissa erilaisia asioita hoitaen. Hobitti leffa tuli myös vihdoin käytyä katsomassa ja viime viikonloppu meni cheerleadigin parissa kun uudet junnuni aloittivat leiriviikonlopulla.

En ole ikinä tehnyt mitään uudenvuodenlupauksia enkä viettänyt tipatonta tammikuuta. Mieluummin suunnittelen itselleni pidemmän tähtäimen tavoitteita ja mietin myös välitavoitteita, joiden avulla pääsen tavoitteeseeni. Useimpien ihmisten ongelma uudenvuodenlupausten kanssa on, että muutokset ovat kerralla liian suuria tai tavoite epämotivoiva. Tänä vuonna tein kuitenkin pienen poikkeuksen elämänmuutosten suhteen. Varsinaista uudenvuodenlupausta en tänäkää vuonna tehnyt, mutta päätin osallistua Vegaanihaasteeseen.

Tein itselleni tammikuun ajalla omat tavoitteet:
1. Valitsen tammikuussa aina vegaanisen vaihtoehdon kun se on mahdollista
2. Kokeilen uusia ja erilaisia ruokia
3. Tutustun lihantuotantoon Suomessa

Tavoitteet olen tehnyt sellaisista lähtökohdista, että pystyn haasteen toteuttamaan. Esimerkiksi käydessäni syntymäpäivillä söin täytekakkua, vaikka siinä kananmunaa olikin, sillä juhlan järjestäjät eivät olleet tietoisia haasteeseen osallistumisestani. Olen myös kokeillut erilaisia vaihtoehtoja erityisesti ravintolassa. Chicosissa kokeilin vegaaniburgeria (joka ei itseasiassa ollut vegaaninen, sillä sisälsi juustoa), joka yllätti positiivisesti. Mikään todella mahtava kokemus se ei ollut, mutta hyvän makuinen kuitenkin ja täyttävä. Koukuttunut olen sen sijaan ainakin Sokoksen S-marketista saataviin vegaanilihapiirakoihin. Nam! Motivaatioksi sain vihdoin lainattua kirjastosta Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut kirjan. Lukeminen on jo aloitettu :)

Vegaanihaasteessa on mielestäni hyvää se, että tukea saa todella paljon. Reseptejä löytyy sivulta ja oma tuutori voi auttaa haastavien hetkien yli. Joka päivä saa myös uutiskirjeen, jossa on tietoa ja tarinoita. Itseäni kosketti erityisesti kertomus miehestä, joka oli työskennellyt mm. teurastajana. Lihantuotantoon liittyy epäkohtia, joita en hyväksy. Tämän pitäen mielessäni jaksan motivoida itseäni haasteessa eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti