keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Päiväretki Gozolle

Gozo on Maltan toiseksi isoin saari, jolle pääsee nopeasti lautalla Maltan pohjoisosasta. Gozolla vierailu oli tiedossa eräänä reissumme lauantaina ja olin odottanut saaren näkemistä pitkään, sillä viime vierailulla ei aika riittänyt Gozolla käyntiin. Menimme terminaaliin odottelemaan lauttaa, joita kulki 30 minuutin välein. Edellinen lautta oli juuri lähtenyt ja jäimme odottelemaan lähes tyhjään terminaaliin seuraavaa. Liian pitkään ei kannata kuitenkaan jäädä istuskelemaan, sillä yhtäkkiä huomasimme, että ihmiset eivät taidakaan huvikseen seisoskella vaan jonottavat jo seuraavaan lauttaan. Reippaasti siis peppu ylös penkistä ja jonon jatkoksi. Laivaan mahtui kuitenkin hyvin porukkaa, joten mitään ongelmaa ei ollut. Matka ei ollut pitkä ja laiva muistutti tallinnan laivoja, sillä sieltä löytyi pieni kauppa ja kahvila ja kannella pääsi myös nauttimaan merituulesta. Kovan tuulen takia päätimme kuitenkin pysyä sisätiloissa ja haukata tyttöjen kanssa vähän eväitä kahvilasta.


Gozolle saavuttaessa meitä oli odottelemassa sightseeingbussi jonka kyydissä suuntasimme Dwejra:n katsomaan Sinistä ikkunaa. Pysähdyimme paikassa noin puoleksi tunniksi, joten suuntasin ensin kiertelemään hieman ja ottamaan valokuvia. Nälän alkaessa kurnia päätin ostaa evääksi leivän ja viimeistään tässä vaiheessa huomasi, että kyseessä oli turisteille suunnattu kohde. Leipä maksoi melkein 5 euroa ja jäätelö 3 e. Halusin kuitenkin syödä evääni siellä merta katsellen, joten eväät ostettiin sillä hinnalla. Samalla pysähdyksellä näkee myös sisämaameren ja jos on enemmän aikaa taitaa tarjolla olla myös veneretkiä, jossa pääsee matkustelemaan luolan läpi.



Seuraavana pysähdyspaikkana oli Gozon pääkaupunki Victoria. Aikaa pysähdyksellä oli niukanlaisesti ja tunnissa piti selvitä takaisin bussille. Millekään varsinaisille nähtävyyksille ei siis ollut aikaa vaan kävelimme pitkin pääkatua katsellen kaupungin menoa ja tutustuimme myös kauppakeskukseen ja muutamaan vaateliikkeeseen pääkadun varrella. Mistään shoppailuparatiisista ei ollut kyse, joten mikäli vierailet paikassa paremmalla ajalla suosittelen mieluummin tsekkaamaan nähtävyydet. Itseäni olisi kiinnostanut vierailla Citadellassa, mutta täytyyhän jotain jättää tekemiseksi seuraavaan kertaan.

Loppupäivä vietettiin rannalla, jonka nimi oli muistaakseni Ramla Bay. Päivä oli melko tuulinen, joten uimaan oli aaltojen takia hieman hankala mennä. Rannalla makoiluun päivä taas oli aivan täydellinen, sillä mukavan merituulen takia ei makaaminen tuntunut grillaamiselta vaan oli todella mukavaa. Rannalla oli muutama kahvila ja kävin syömässä banansplitin. Tuli tosin hieman huijattu olo, sillä kyseisen paikan banana splitiin kuului kolme vaniljapehmiskasaa ja banaani, mikä ei ihan vastannut käsitystäni annoksesta. Hyvällä ruokahalulla kuitenkin myös kyseinen jälkkäri meni alas.

Rannalta suunnattiinkin takaisin terminaaliin ja lautalla kohti Maltaa. Liput olivat onneksi tallella, sillä lippusysteemi toimi niin, että liput näytetään vasta takaisin tullessa. Päivä meni todella nopeasti ja tuntui, että paljon jäi näkemättä. Itse kuitenkin nautin myös bussilla ajelusta ja maisemien katselusta kyydissä istuessa. Jännittäviä hetkiä ainakin näin suomalaisnäkökulmasta tuli koettua kun mietit mahtuuko bussi ohittamaan toisen auton superkapealla tiellä. 

Mikäli toteuttaisin itse päiväretken Gozolle käyttäisin varmastikin lauttaa kulkemiseen, sillä sen verran helposti matka sujui. Tietysti pientä odottelua tulee terminaalissa, mutta nopeasti homma meni kuitenkin molemmissa päissä. Yhdelle päivällä kannattaa valita yksi pääkohde, jossa viettää aikaa, sillä nyt matkustamiseen meni sen verran, ettei pysähdyksillä ehtinyt erityisemmin paikkoja katselemaan. Tein itselleni Gozon päiväretki suunnitelman seuraavaa Maltan vierailua varten, jos ja kun joku ehtii testaamaan sen ennen minua laittakaahan kommentteja oliko toimiva.

Aamupala lautalla
Mikäli ei halua herätä kukonlaulun aikaan vaan pitää vähän rennommista aamuista voi huvin ja hyödyn yhdistää ja syödä aamupalan lautan kahvilassa tai terminaalissa. Tarjolla perus take-away voileipiä, mutta eikös eväsleivät tuo reissutunnelmaa? Toinen vaihtoehto pakata omat eväät mukaan kaupasta ja nauttia hedelmiä ja muuta ihanaa matkalla.
Victoria ja Citadella
Päivän aloituksena olisi kiertely Citadellassa ja saaren maisemien ihailu osittain kameran linssin läpi. Lounasta nauttisin jossain mukavassa ravintolassa mahdollisesti maltalaisen leipäihanuuden (jonka nimen unohdin) muodossa. Jos kerrot haluavasi maltalaisen leivän, jossa on tomaattia ja tonnikalaa saat varmasti eteesi oikean. Kun päivä alkaisi käydä liian kuumaksi tiedossa olisi vierailu Gozo Cathedralissa ja joissain alueen museoista. Osan aikaa voisi käyttää myös shoppailuun ja kaupungin kiertelyyn.
Päivällinen
Ruoka on tärkeä osa matkailua, joten päiväretkeni tärkeänä osana olisi päivällisen nauttiminen jossain ihanassa paikassa. Xlendi Bayn ravintoloita olen kuullut kehuttavan, joten mahdollisesti suunnistaisin illalliselle sinne.
Sininen ikkuna
Kuvien ottaminen auringonlaskun aikaan ikkunan luona ja mikseipä veneretki sisämerelle ja luoliin päättäisivät päivän ennen takaisin Maltalle suuntaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti