maanantai 4. marraskuuta 2013

Lihaton lokakuu - loppupohdintaa

Marraskuuta on mennyt jo muutama päivä ja lihaton lokakuu haaste on ohi. Aika siis miettiä mitä jäi käteen. Kuukauden aikana omana tavoitteenani oli siis olla syömättä lihaa, maitotuotteita ja kananmunaa sen sijaan käytin. Aikaisemmin en ole juurikaan käyttänyt maitotuotteita kovinkaan paljon ruokavaliossani ja lihattomuus lisäsi huomattavasti maitotuotteiden osuutta kuten esimerkiksi juustojen käyttöä.
Koko kuukausi sujui yllättävän hyvin ja samalla tuli tehtyä uusia ruokalöytöjä. Söin kuukauden aikana kolme kertaa lihaa, sillä olin päättänyt, että esimerkiksi vierailuilla syön sitä mitä tarjotaan. Yksi kerta oli myös vahinko kun take awaysta ottaessani tilasin kasvisvaihtoehdon, mutta sainkin lihallisen :/ Huomasin tämän vasta bussissa, joten nälkäisenä treeneihin mennessä oli pakko vetäistä naamaan se mitä oli tarjolla.

Valmisruoka tarjonnasta ehdottomat suosikit olivat Findusin vegetarian couscous, soija-pyttipannu ja pakkasesta löytyvät rasiat, joiden nimeä en nyt muista. Noissa rasioissa on suurimmassa osassa kanaa, mutta yksi kasvisvaihtoehto löytyy, joka oli supernamia. Itse tehdyistä ruuista kikhernepihvit pääsivät suosikkilistalle ja pastan kanssa tuli vedettyä papu-tomaatimurska-vihanneskastiketta.

Kuukauden aikana yllätti miten vähän hyviä kasvisruokavaihtoehtoja esimerkiksi ravintolat tarjosivat. Usein vaihtoehtona lihalle oli kasvispihvi (kuinka moni oikeasti tykkää kasvispihveistä) tai muuta yhtä mielikuviteksetonta. Toivottavasti tähän tulee jatkossa muutosta.

Aion jatkossakin pitää yhä yhtä kasviruokapäivää viikossa, sillä koen, että tällä tavalla on paras opetella pikkuhiljaa siihen mitä pitää syödä ja maistella uusia ruokia. Kuukauden kokeilu nimittäin osoitti, että yhtäkkinen melko totaalinen ruokavalion muutos on aika haastavaa tehdä nopeasti vaan helpompaa on rauhallisesti tutkia vaihtoehtoja. Suunnitelmissa onkin siis jatkaa yhdellä päivällä viikossa ja jatkossa ottaa viikkoon kaksi kasvisruokapäivää. En poissulje myöskään vaihtoehtoa, jossa siirtyisin lopulta lihattomaan ruokavalioon kokonaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti