perjantai 27. syyskuuta 2013

Docventuresin lihaton lokakuu - aika siirtyä uudelle tasolle

Sain Facebookissa kutsun Docventuresin lihaton lokakuu tapahtumaan. En kyseistä Docventuresin jaksoa katsonut kun se tuli ulos televisiosta, mutta onneksi nykyään on lähes kaikki on katsottavissa jälkikäteen netistä ja kyseiset pätkät löytyvät täältä. Dokumentti kestää 1,30 h, mutta on ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Dokumentissa esitettiin ajatuksia siitä miten ultimaattisen tehokkuuden tavoittelu johtaa ongelmiin. Esimerkkinä käytettin maissinsyöttämistä lehmille. Lehmät ovat "suunniteltu" syömään heinää ja maissin syöttäminen on johtanut happoa sietävän e-kolibakteerin kehittymiseen. Bakteeri voi johtaa kuolemaan ja dokumentissa yhtenä haastateltavana oli äiti, jonka lapsi oli kuollut saatuaan tartunnan jauhelihasta. Järjestelmän ydinongelmiin ei haluta puuttua vaan niitä pyritään ratkaisemaan tekniikan avulla, mikä johtaa aina vain uusiin ongelmiin.

Lihantuotannon eettiset ongelmat eivät rajoitu vain eläimiin vaan ulottuvat ihmisiin myös monella tasolla. Työntekijöiden oloissa on parantamista ja monikansalliset elintarvikeyhtiöt pyrkivät raivaamaan tieltään yksittäisiä viljelijöitä. Puhumisesta ja totuuden kertomisesta saa maksaa, mikä todistaa lähinnä sen, että ei päivänvaloa kestäviä ongelmia liittyy tuotantoon. Kaikilla ei ole varaa ostaa terveellistä ruokaa ja tehdä arkipäiväisiä kuluttajavalintoja vaikuttaakseen asiaan. Tämä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan ja näen, että tämä on ja tulee olemaan ongelma myös Suomessa. Terveellisen ruuan ollessa kalliimpaa kuin esimerkiksi mäkkäriaterian tulee vähätuloisten todennäköisyys sairastua erilaisiin sairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen kasvamaan.

Dokumentti aiheutti välillä toivottomuuden tunteita, sillä pienen ihmisen mahdollisuus vaikuttaa suuriin vääryyksiin tuntuu pieneltä isoja yhtiöitä vastaan. Pitkin dokumenttia oli kuitenkin ripoteltu toivon rippeitä siitä, miten muun muassa kulutustottumuksia muuttamalla voidaan vaikuttaa. Totuushan on, että kysyntä ohjaa tarjontaa eli päätöksiä tekemällä on mahdollisuus vaikuttaa.

Poliittiset kysymykset, kenellä on valtaa ja kuka asioista päättää vaikuttavat muun muassa ruuan hintaan. Ehkä meidän on aika myös Suomessa kiinnittää huomiota siihen miten meillä elintarviketeollisuus toimii, ketkä siellä käyttävät valtaa ja mitä mieltä poliitikkomme ovat näistä asioista.

Lihaton lokakuu tulee olemaan minulle haaste, vaikka olenkin osa-aikaista kasvissyöntiä kokeillut. Mielenkiinnolla odotan miten monen päätös viettää lihatonta lokakuuta tulee vaikuttamaan (ainakin hetkellisesti) lihateollisuuteemme ja kauppojen valikoimaan. Kaikille tuttuja ovat esimerkiksi karppauksen aiheuttamat kulutustottumusten muutokset, mikä johti kaupoissa "ei ole":n myymiseen. Katsotaan johtaako tämä uutisointiin lihankulutuksen vähenemisestä. Lupaan raportoida teille lokakuun edistymisestä ja kuulen mielelläni teidän kokemuksianne, mikäli päätätte muiden tällä hetkellä lähes 19 000 suomalaisen kanssa lähteä haasteeseen mukaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti