sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Kirjavinkit hyvää lukemista: Cecilia Samartin - Nora & Alicia

Nora ja Alicia kirjaa lukiessa voi tuntea Kuuban trooppisten tuulten pyyhkivän ihoa ja varpaiden kastuvan turkoosissa meressä. Suru, tuska ja kuolema ovat kirjassa vahvasti läsnä, mutta sävyltään kirja ei ole synkkä vaan enemmänkin toiveikas ja ymmärtäväinen. Historian mullistavat tapahtumat näyttäytyvät yksittäisten kokijoiden silmin. Vallankumous ja politikointi on sekavaa ja kansalaisten täytyy selviytyä jokaisesta päivästä riipumatta siitä, kuka maata johtaa.

Noran ja Alician vahva side vie tarinaa eteenpäin, vaikka Alicia jää Kuubaan ja Nora pakenee perheensä kanssa Yhdysvaltoihin. Kummankaan elämä ei ole helppoa, vaikka ongelmat ovat kovin erilaisia.

Kirjan lukeminen on paikoitellen hengästyttävää, sillä mielivaltaisuuden takia kuka tahansa voidaan pidättää ja teloittaa, minkä takia kirjan seuraavan sivun kääntäminen huolettaa. Vaikka historian tapahtumat ovat vahvasti mukana juonessa kertoo tarina kuitenkin ihmisistä. Sorto, epätoivo ja vapaudenkaipuu muuttavat ihmistä. Lukija päätyy miettimään, millaisia valintoja tekisi tilanteessa, jossa ruokaa ei ole ja läheiset ovat kuolleita, vankilassa tai ulkomailla.


Länsimaalaiselle, jolle vapaus, demokratia ja tasa-arvo ovat itsestäänselvyyksiä on kirja hyvä herätys siihen, millaista on elää täysin erilaisessa todellisuudessa. Nora ja Alicia on lukukokemus, joka saa pohtimaan syvällisiä, mutta joka on myös lämmin kuin Kuuban trooppinen ilma ja josta paistaa läpi toivo kirkkaan auringon lailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti